De populariteit van het visgraat motief is enorm gestegen de laatste jaren. Het speelse karakter van de vloer vind zijn weg naar zowel klassieke als moderne woningen.

Een visgraat parket wordt bijna altijd ter plaatse geschuurd en afgewerkt. Dit is nog steeds een job die weinig vakmensen ├ęcht goed kunnen en wij blijven hiervan onze specialiteit maken! De afwerking ter plaatste gebeurt met een 2 component olie in 1 laag of de nieuwste generatie 2 component invisible vernis in 2 lagen. Tegenwoordig zijn echter vooraf afgewerkte en verouderde visgraten ook populair. Ze geven een verweerde en verouderde look aan deze tijdloze klassieker.

Verschillende formaten

De 2 kleinste formaten in visgraat zijn 5×25 en 6×30 centimeter. Deze worden gemaakt in 9 mm dik massief hout, omdat we tot deze formaten de massieve plankjes rechtstreeks kunnen verlijmen op de chape. Indien je groter wenst, moet er gekozen worden voor onderparket of voor een samengestelde plank. Deze zijn beschikbaar in 11 mm dikte met 3,6 mm toplaag of 14 mm dikte met 6 mm toplaag. De meest gekozen formaten in samengesteld parket zijn 7×49 en 12×60 centimeter. Al zijn hier uiteraard nog meerdere opties mogelijk.

Keuze in hout bij een visgraatmotief

Meestal kiezen we bij een visgraat parket voor een eik in 1bis of eerste keuze. Het patroon op zich is al speels genoeg dat knopen in het hout niet nodig zijn. Al blijft dit altijd een persoonlijke keuze. We merken dat tegenwoordig klanten ook vaker kiezen voor een eerste keuze of Prime. Dit is met minder tekening en meer rechte draad in het hout, en dat zorgt voor een beetje meer rust. Door deze strakke tekening in het hout past dit klassiek patroon nog beter in een moderner interieur.

Visgraat afwerking aan de zijkant

Tegenwoordig wordt visgraat meestal geplaatst tot onder de plint. Dit geeft een strakker uitzicht van deze motiefvloer. Kies je toch liever voor een klassiekere visgraat parket, dan kan er aan de zijkanten gewerkt worden met een boord of dubbele boord.

Visgraat op vloerverwarming

Visgraat parket is uitstekend te leggen op een dekvloer met vloerverwarming. Enkele zaken waar je rekening mee moet houden bij het plaatsen van visgraat parket op vloerverwarming:

 • Massieve visgraat wordt best geplaatst op een onderparket. Voor een visgraat van 6*30cm of kleiner kan dit eventueel ook zonder.
 • De chape die over de verwarmingsbuizen wordt aangebracht moet ten minste 30mm dik zijn.
 • Het restvocht in de chape mag bij plaatsing nog mag maximaal 2% zijn bij cementgebonden dekvloeren en 0.3% bij anhydrietgebonden ondervloeren.
 • Temperatuurschommelingen moeten tot een minimum beperkt worden. Probeer te zorgen voor een constante dag- en nachtinstellingen van uw thermostaat.

Het blijft, zoals bij elke parketvloer, belangrijk om de luchtvochtigheid in het oog te houden. Zorg ervoor dat uw lucht niet te droog wordt in huis of uw parket zal spleten of scheuren kunnen vertonen. De relatieve luchtvochtigheid moet tussen de 45% en 60% gehouden worden

Van Looveren Parket - visgraat massieve eik

 • Bel ons

  Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8u30 tot 17u

   

 • Bezoek ons

  Onze toonzaal is enkel open op afspraak. Dit kan ook op een avond of op zaterdag. Wij ontvangen u met plezier en met een duidelijke uitleg over de verschillende mogelijkheden voor een parketvloer.

 • Mail ons

  Een vraag, een opmerking of een offerte? Stuur ons gerust een email en wij beantwoorden deze met veel plezier.