Hoe lang moet chape drogen voor parket?

Cementchape

Parketvloeren kunnen geplaatste worden op verschillende ondergronden. De meest gebruikte dekvloer in Vlaanderen is de chape. Chape is een samenstelling van zand, cement en water.Dat laatste is natuurlijk iets dat de parketplaatser moet opvolgen. Een parketvloer mag NOOIT geplaatst worden op een te vochtige chape.

TIP:

Je kan zelf uitrekenen hoe lang het ongeveer duurt alvorens een chape voldoende gedroogd is. Voor de bovenste 5 cm tel je 1 week per centimeter, voor centimeter 5 tot 10 reken je 2 weken per centimeter, voor de volgende centimeters reken je 3 weken per centimeter. Deze vuistregels gelden enkel in ideale omstandigheden. Dwz bij een goede (niet te hoge) luchtvochtigheid en in een ruimte waar er reeds verwarmd/verlucht wordt.

Alvorens je de parketvloer plaatst moet er ten alle tijden een vochtmeting gebeuren. Dit zou elke parketeur moeten doen door een carbide meting uit te voeren. Voor een cementgebonden chape bedraagt het maximaal toegelaten restvochtpercentage 2,5%. Indien er vloerverwarming geplaatst is mag dit maar 2% zijn.

Anhydriet vloeichape

Voor anhydrietchape gelden er nog enkele andere regels. De toegelaten waarden voor een vochtmeting zijn 0,5% zonder vloerververwarming en 0,2%  met vloerverwarming. Bij sommige anhydrietchapen ontstaat er een laagje calciumsulfiet na de uitharding. Dit laagje is nadelig voor de lijmhechting en moet je wegschuren met een schuurschijf. Na het stofzuigen plaatst je indien vereist nog een primer voor de hechting van de lijm te verbeteren.

Oplossingen voor een natte chape

Indien de chape niet droog is en er moet toch parket geplaatst worden, is het mogelijk om een vochtscherm te plaatsen. Dit geeft de mogelijkheid om op een chape met een restvochtpercentage van 2.5 tot 6% parket te plaatsen. De meerprijs is echter vrij hoog en daarom begeleiden wij onze klanten graag reeds van in de toonzaal om op tijd te beginnen met de plaatsing van een nieuwe chape. Plaats nooit een vochtscherm op een anhydrietchape! Dit zal uw anhydrietchape doen stikken en een langdurige stank in uw woning achterlaten!

 

Voor meer uitleg en begeleiding kan u altijd terecht in onze showroom of telefonisch op 03/669.89.86

 • Bel ons

  Van maandag tot vrijdag tussen 9u en 18u.

  Zaterdag tussen 10u en 17u.

 • Bezoek ons

  Bezoek onze vernieuwde showroom op zaterdag van 10-17u of tijdens de week op afspraak.
  Wij ontvangen u met plezier en met een duidelijke uitleg over de verschillende mogelijkheden voor een parketvloer.

 • Mail ons

  Een vraag, een opmerking of een offerte? Stuur ons gerust een email en wij beantwoorden deze met veel plezier.